Съвети при избор на куфар

Публикувано от Kufarite на

how to choose luggage

Качественият и подходящ куфар за пътуването е първата стъпка, с която се подсигурявате то да премине максимално гладко. Разбира се, няма двама пътници, които да имат същите нужди, когато става въпрос за багаж. Затова и когато търсите съвети при избор на куфар, в крайна сметка всичко ще се сведе до личните предпочитания, колко често пътувате и до бюджета. Вариантите обаче са толкова много, че човек лесно може да затъне в блато от информация. Няма страшно – ние сме тук да помогнем – запознайте се с нашите съвети при избор на куфар и бързо ще откриете перфектния спътник за своите пътешествия!

Съвети при избор на куфар

Материал

Пътуванията неизменно ще оставят следи по куфара ви, затова материалът, от който е изработен, е от ключово значение за издръжливостта му. Може да избирате между твърди куфари (изработени от поликарбонат, полипропилен, ABS и др.) или меки куфари (от полиестер, полиамид и др.). Вижте техните предимства и недостатъци, за да добиете представа от какво ще имате нужда.

  • Твърди куфари

Travelite Elbe Two

Твърдите куфари ще защитият вещите ви по-добре, отколкото меките – както от счупване и влага, така и от кражба (най-малкото те не могат да бъдат лесно разкъсани с нож). Тук правим уговорката, че говорим за качествени багажни изделия, а не за куфари от евтина пластмаса и с високо лично тегло. Най-добрите твърди куфари са от специално разработен  олекотен поликарбонат. Като куфарите Elbe Two на Travelite и Xenon на Titan. Предимствата на този материал е, че е много лек и в същото време нечуплив (алтернативите са ABS  или PVC, но те са по-тежки и се чупят при силен удар).  Недостатък  на твърдите куфари е, че лесно получавт драскотини и голяма част от тях нямат външни отделения и ако нещо ви потрябва, трябва да отворите изцяло куфара.

  • Меки куфари

Съвети при избор на куфарМеките куфари са като цяло по-устойчиви на удар от твърдите куфари и ще преживеят по-леко контакта с товарачите на аерогарите. Най-качествените модели са изработени от здрав и устойчив на разкъсване полиестер. Такива са куфарите CrossLITE на Travelite (полиестер 1680 D) и Kendo на Travelite (полиестер 600 D). Друг голям плюс на меките куфари е, че  разполагат с различни външни джобове за бърз достъп до вещите ви. А и винаги бихте могли да съберете в тях повече багаж, отколото първоначално сте имали намерение (особено на връщане от дълга ваканция). Те обаче няма да могат да защитят багажа ви така добре, както твърдите куфари – при силен удар куфарът ви може да остане непокътнат, но не същото може да се случи с чупливите вещи вътре в него.

Колела

В днешно време имате два варианта на избор що се отнася до колелата – 2 или 4 на брой. Преди всичко обаче те трябва да са надеждни, да се плъзгат леко и да са изработени от качествен материал. А сега, вижте основните характеристики на куфарите с 2 или с 4 колела.

  • Куфари с 2 колела

Travelite Cabin side

Куфарите с  две колела са по-стабилни и устойчиви, тъй като колелата са вградени вътре в куфара, като при транспортиране тежестта се разпределя между колелата и телескопичната дръжка. Те са по-добрия избор за придвижване, когато трябва да преодолявате бордюри и неравни повърхности. Поради наличието само на две колела обаче, те се движат само напред и назад и може или да дърпате, или да бутате куфара.

  • Куфари с 4 колела

Съвети при избор на куфар

Куфарите с четири колела са по-ергономични и определено маневрени в тесни пространства като влакове и самолетни пътеки. Колелата им се въртят на 360° и транспортирането е изключително лесно (по равни повърхности – при досег с родните тротоари, ще се наложи да дърпате куфара за дръжката). Колелата обаче стърчат извън куфара и това е предпоставка за счупване при силен удар, ако чекирате багажа си. Освен това не могат да се застопоряват на едно място и ако ви се наложи да стоите на наколон, трябва да сложите куфара да легне на земята или да го придържате.

Размер

Съвети при избор на куфар

Когато говорим за съвети при избор на куфар и се двоумите конкретно за размера на багажа, най-важният фактор, на който трябва да обърнете внимание, е с каква продължителността са обикновено пътуванията ви. В зависимост от отговора ще се спрете на точния размер за своите нужди. Дали отскачате често за уикенда извън града? Тогава малките размери, подходящи и за ръчен багаж в самолет, са идеали. Или си позволявате няколко пъти в годината по-дълги екскурзии? В такъв случай ще трябва да се снабдите със среден или голям размер куфар. Ако държите на стила, може да закупите сет от трите размера от една серия куфари – така ще имате подходящ тип багаж за всеки случай и ще сте изцяло в тон. Вижте още по темата за избор на размер на куфар в поста ни тук.

Тегло

Съвети при избор на куфар

За да пътувате леко, трябва да обмислете не само колко багаж ще вземете със себе си, но и какво е действителното тегло на вашия куфар. Ако той е тежък, когато е празен, това ви ограничава по най-различни начини още от самото начало. Лекият куфар най-малкото може да ви спаси от заплащането на допълнителни такси на летището. Домашна везна за измерване на теглото на куфара ще ви е от изключителна полза при подготовката на багажа за полет.

Телескопична дръжка

Съвети при избор на куфар

От голяма важност за лесното транспортиране на куфара, особено с 2 колела, е телескопичната дръжка. Тя трябва да е преди всичко здрава, стабилна, същевременно лесно подвижна и с напълно потъващ телескопичен механизъм. Добре е да изработена от алуминий и да е вградена вътре в куфара, за да се избегне счупване. На пазара се предлагат куфари с различни степени на разгъване на дръжката, като вече зависи от личните предпочитания на каква точно ще се спрете. Ако изберете куфар с телескопична дръжка с повече степени на разгъване, бихте могли да приплъзенете през дръжката авиочанта или чанта за лаптоп, например. Авиочантите на Titan и Travelite разполагат с т.нар. функция smart sleeve, която дава възможност за приплъзване през дръжката на куфара. Това допълнително ще улесни пътуването ви, когато сте тръгнали с повече багаж.

Странични дръжки

Съвети при избор на куфар

Късите дръжки, разположени отгоре и встрани на куфара, спомагат да маневрирате с него по-лесно – например, когато трябва да го вдигнете и да го поставите над себе си в самолет или друг вид транспорт. Затова е важно да изберете пътна чанта с надеждни и издръжливи дръжки, които ще устоят на тежестта на вещите ви.

Джобове и вътрешно разпределение

Съвети при избор на куфар

Наличието на разнообразни външни джобове и вътрешни отделения с цип и еластични колани е от голяма помощ при събирането на багажа. Така че вземете предвид и тези характаристики, на които искаме да поставим специален акцент в нашите съвети при избор на куфар. Интелигентното вътрешно разпределение на пътната чанта наистина ще ви улесни много. Ако се спрете на мек куфар за ръчен багаж например, гледайте да има удобен външнен джоб, в който например да поместите опакованите в прозрачен плик течности и козметика, до които ще имате бърз достъп при проверката на летището.

Възможност за допълнително разширение

Travelite Kendo L side

 

Ако багажът ви често нараства на прибиране у дома след екскурзия, тогава ви трябва куфар с функция за допълнително разширение. Тя ще ви позволи да увеличите обема за опаковане, като отворите разширяемото отделение с цип. Куфарите CrossLITE и Vector на Travelite, както и Paradoxx на Titan например, разполагат с тази функция.

Имайте предвид обаче, че разширите ли куфара си, той може вече да не се побира в стандартите на авиокомпанията, с която летите.

Ципове и заключване

Travelite Capri S TSA

Ако ципът на куфара ви се счупи на път, това, меко казано, ще ви създаде главоболия. Така че добре огледайте циповете, преди да купите. Те трябва най-вече да са изработени от здрав метал или издръжлива пластмаса и да се движат плавно.

Независимо на какъв тип куфар се спрете, препоръчваме да е оборудван с TSA-брава. Тя може да се отвори от служителите на митницата и граничен контрол при пътуване в САЩ. При обикновена брава или катинарче рискувате да получите куфара си счупен от граничните служители, без да имате право да получите обезщетение за бравата или други щети. Но не е само това. TSA-заключването на куфара като цяло ще осигури по-голяма сигурност на вещите ви, накъдето и да пътувате. Вижте повече по темата какво е TSA ключалка и как се настройва оттук.

Цвят

Съвети при избор на куфар

По отношение на цвета на куфара всичко зависи от вашия вкус. Имайте предвид, че е добре куфарът ви да е лесно разпознаваем, така че ако се спрете на популярния черен цвят, задъжлително сложете обознатичелна табела. Така ще избегнете лошия шанс някой друг да обърка куфара си с вашия на летището, например. А и ще го забележите по-лесно на лентата за багаж. Също така избягвайте белите куфари, ако често пътувате със самолет или имате деца – те се цапат по-лесно и са по-трудни за поддръжка.

Гаранция

Нашите съвети при избор на куфар нямаше да са пълни, ако не споменем и гаранцията от производител, която да осигури поправка на пътната ви чанта в случай на необходимост. Когато избирате куфар, трябва да гледате да е с качествена изработка, за да ви придружава на път максимално дълго, но и да е с гаранция, подпечатана от търговеца. Евтините куфари често се предлагат без гаранция, а като се има предвид и съмнителното качество, изберете ли такъв вариант, скоро пак ще трябва да купувате куфар.

Съотношение цена-качество

Хубавите куфари са по-скъпи – това е факт. Бюджетът често е определеящ и затова понякога хората са склонни да спестят от цената на куфара за сметка на качеството и издръжливостта му. Ако пътувате често обаче, куфарът се превръща във важна част от живота ви.  Ще искате да може да му се доверите, за да транспортира и защитава вещите ви, по същия начин както се доверявате на колата да транспортира вас.

Куфарите на утвърдените немски специалисти по багажни изделия Titan и Travelite ще ви осигурят сигурност и комфорт по време на пътуване на разумна цена. Те се изработват с безкомпромисен фокус върху качеството на продуктите и нуждите на клиентите. Дизайнът им е проектиран и разработен в Германия, като се произвеждат с най-новите материали, аксесоари и производствени технологии. Преди да бъдат пуснати в продажба, всички куфари и съответните им компоненти преминават през най-разнообразни тестове за издръжливост, които трябва да изпълнят, без никакво изключение. Предлагат се с 2-годишна гаранция, като твърдите куфари от високия клас са с гаранция от 3 години. Осигурен е извънгаранционен сервиз след изтичане на гаранцията.

Разгледайте различните модели: твърди куфари, меки куфари, куфари за ръчен багаж.

Надяваме се, че нашите съвети при избор на куфар да са ви били от полза! Вече сте се спрели на модел? Вижте тогава нашите препоръки за правилна експлоатация, поддръжка и съхранение!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *