Грижа за куфара: правилна ескплоатация, поддръжка и съхранение

Публикувано от Kufarite на

Независимо как пътувате, неизбежно ще ви се случи някой път да приберете куфара си у дома с драскотина или петно. Не се притеснявайте, ние разбираме колко е важно багажът ви да е в перфектно състояние година след година. Затова ви предлагаме няколко бързи и лесни домашни решения за цялостна грижа за куфара ви. Благодарение на тях ще може дълго да се радвате на своя верен спътник в пътешествията, при това в целия му блясък.

Грижа за куфара

Правилна експлоатация

Изборът на точния размер куфар за пътуването ви е от ключова важност за правилната му експлоатация. Какво точно имаме предвид? Много просто: няма как да поберете необходимия за едноседмична ваканция багаж в куфар с размер на ръчен багаж. Така само ще претоварите пътната си чанта и рискувате сериозно да я повредите. Имайте предвид, че ако редовно слагате повече багаж, отколкото нормално може да побере вашия куфар, първо ще пострадат циповете, а после и останалите му елементи. Затова следващия път, когато се впускате в резервиране на самолетни билети и планирате ваканцията си, първо добре обмислете с какъв размер багаж ще пътувате. Научете повече по темата тук.

Поддръжка

За да е куфарът ви винаги в перфектна форма, най-добре го почиствайте след всяко пътуване. Да, знаем, че това е последното, на което искате да обърнете внимание, след като се приберете след дълга ваканция и ви чакат пускане на пералня и разтребване. Но усилията ви ще се отблагодарят.

Интериор

Често, прибирайки се от морска ваканция, пътешествениците установяват, че между другото са си домъкнали и пясъчен замък като сувенир в багажа. В този случай вътрешността на куфара най-добре се почиства с прахосмукачка. Не пропускайте също така и външните и вътрешните джобове на багажа.

Ако сте разлели шампоан, балсам или лосион за тяло, първо изсмучете остатъците с прахосмукачка за мокро почисване, а след това забършете с кърпа. Дребни петна от какъвто и да е произход може да отстраните с влажна кърпа от микрофибър, а по-упоритите третирайте с препарат за тапицери.

Комбинацията от пясък и влажни дрехи са оставили куфара ви с ужасяваща миризма? Содата за хляб би я неутрализирала, така че поръсете малко във вътрешността на куфара. Ако и това не помогне, напръскайте със смес от лимонов сок и вода и оставете куфара да съхне отворен, но не на пряка слънчева светлина.

Екстериор

 – Твърди куфари

За да почистите твърдите куфари (от поликарбонат, ABS или полипропилен), е достатъчно да  забършете с влажна микрофибърна кърпа. Може да използвате също така топла вода и малко мек сапун. Но не забравяйте да изплакнете добре сапуна, преди да подсушите куфара, за да не останат следи по корпуса му.

Упоритите петна третирайте с разтвор от универсален неабразивен почистващ препарат и вода, смесени според указанията на продукта. Отново изплакнете добре и подсушете.

Имайте предвид, че препаратите, които съдържат много силни химикали, могат да унищожат естествения блясък и красота на вашия куфар. Затова избягвайте да ги използвате и заложете на меките сапуни и препарати.

– Меки куфари

Що се отнася до меките куфари (от полиестер или полиамид), почистете ги с мека четка и ако се налага – мек сапун и малко вода. Използвайте четка, изработена от специални материали, която няма да остави драскотини по повърхността.

За да премахнете упорити петна, третирайте с разтвор на мек препарат за миене на чинии и вода или препарат за тапицерии, като разнесете от средата на замърсения участък към краищата. Гледайте да не прекалявате с течността и да мокрите излишно куфара. Най-добре също така да почистите цялата част на куфара, а не само замърсената.

След изплакване, оставете куфара да съхне, но в никакъв случай на директна слънчева светлина. Сешоар, настроен на ниска температура, може да ускори процеса.

Други елементи

Избършете дръжките и ръбовете на куфара с влажна кърпа от микрофибър или дезинфекцираща кърпа. Почистете праха, който се събира върху циповете, като използвате най-обикновена четка.

Редовно проверявайте дали нещо не пречи на колелата на куфара ви да се движат свободно. Те натрупват максимално количество мръсотия и прах и се нуждаят от често почистване. По-специално, отстранете от тях всякакъв чакъл, който може да ускори износването и надрасквато им. Избършете с кърпа и след това измийте със смес от вода и сапун.

Ако багажът ви няма колела, внимателно почистете дъното му. Седейки директно на пода, той със сигурност събира всякакви видове микроби.

Съхранение

Не по-малко съществено за дългия живот на куфара е и правилното му съхранение. Той трябва да се помещава на подходящо място, където няма опасност случайно да се повреди. Излишно е да споменаваме, че говорим за сухо място, нали? За да го защитите от прах и случайно надраскване, най-добре е да го покриете в торба, кашон или в калъф за куфари.

И още един съвет: няколко дни преди пътуване извадете куфара си, отворете го и го оставете да се проветри. Така дрехите ви няма да поемат миризма на застояло, а вие ще сте готови да тръгнете на път с отлично поддържан куфар. Особено ако сте последвали и останалите ни съвети.

Надяваме се, че нашите препоръки за грижа за куфара ще ви бъдат от полза. Ако имате още въпроси по темата, оставете коментар и ние ще се постараем да ви отговорим!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *