Често задавани въпроси (FAQ)
Какъв куфар е за предпочитане – български или внос?

Въпросът е безпредметен, тъй като за съжаление повече от 15 години в България не се произвеждат куфари. Има недобросъвестни търговци, които разказват истории, че внасят „полуфабрикати“ и тук ги сгобяват и т.н. Бихме се замислили дали да закупим какъвто и да било продукт от търговец, който откровено заблуждава клиентите си.

Кой куфар е по-добър за пътуване – с две или четири колела?

Въпрос на избор. Системата с четири колела е разработена основно за пътуване с влак, където е по-удобно да се придвижвате в купето между седалките, тласкайки куфара по тясната му страна. Куфарите с  две колела са по-стабилни и устойчиви, тъй като колелата са вградени вътре в куфара. При транспортиране тежестта се разпределя между колелата и телескопичната дръжка. При куфарите с четири колела, същите стърчат извън куфара и това е предпоставка за счупване при силен удар (лично сме виждали как действат товарачите на аерогарите).  Както вече посочихме – въпрос на избор и вид на транспортното средство.

Какъв куфар да избера – твърд или мек?

Твърдите куфари са за предпочитане при далечни пътувания с прекачвания. Най-добрите са от специално разработен за куфари олекотен поликарбонат. Предимствата са, че този материал е много лек и в същото време нечуплив (алтернативите са ABS  или PVC, но те са по-тежки и се чупят при силен удар). Недостатък  на твърдите куфари е, че нямат външни отделения и ако нещо ви потрябва, трябва да отворите изцяло куфара. Изключение правят някои нови модели твърди куфари като Titan Xenon Deluxe, Travelite Motion и Travelite City. Те разполагат с удобен външен джоб, в който може да се помести лаптоп и др.

Меките куфари са предпочитни от бизнеса.  Ако наблюдавате на аерогарата пристигащи елегантно облечени хора (основно от бизнес-командировки), ще установите, че всички са с маркови меки куфари от висококачествен полиeстер.  Тези изделия имат различни външни и вътрешни джобове и интелигентно разпределение за оптимално опаковане на багажа.

Запознайте се с нашите съвети при избор на куфар за повече информация по темата.

Как да избера точния размер куфар?

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори, сред които ключов е  продължителността на пътуването. Повече по темата може да прочетете тук.

Какво е TSA брава и как се настройва?

Тя представлява тип заключване на куфара, което може да се отвори от служителите на митницата и граничен контрол при пътуване в САЩ. При обикновена брава или катинарче рискувате да получите куфара си със счупен от граничните служители брава или катинар.

Процедурата по настройване може да варира в зависимост от типа ключалка и производител на куфара, но тук може да се запознаете с общо ръководство по темата. Ще откриете и информация какво да предприемете, ако забравите комбинацията от цифри, която отключва куфара.

Какво точно означава, че куфарът разполага с допълнително разширение?

Тази функция може да се открие при голяма част от меките ни куфари. Тя ще ви позволи да увеличите обема за опаковане, като отворите разширяемото отделение.

Какво е smart sleeve?

С тази функция разполагат нашите авиочанти. Благодарение на нея може лесно да приплъзнете авиочантата си през дръжката на своя куфар и да се придвижвате по-леко и комфортно.

Мога ли да взема куфара си като ръчен багаж на борда на самолета?

Това зависи от размера на избрания от вас куфар и изискванията на конкретната авиокомпания за ръчен багаж. Повече по темата научете тук.

Каква е гаранцията на куфарите и какво покрива?

Производството на куфарите на Titan и Travelite е подложено на постоянен и строг контрол на качеството. Всички материали, вложени в този процес, се проверяват, преди да бъдат обявени за годни за употреба. Въпреки това, в малко вероятния случай на рекламация, моля, имайте предвид следното:

Всички куфари са с 2-годишна гаранция. Твърдите куфари от високия клас са с допълнителна гаранция до 3 години. Гаранцията е валидна при спазване на следните условия:

– За рекламация се приемат само дефекти, които се дължат на недостатъци в качеството на материалите и изработката на куфара.

– Не може да бъде предявен иск за рекламация към дефекти, които се в следствие на неправилно използване, претоварване, инциденти, киселини/ химически разтвори, екстремни температури, вода, нормално износване или поради неправилно транспортиране от трети лица.

Куфарът ми се счупи след полет, какво да предприема? 

След всяко пътуване и при получаването на куфара си го проверявайте щателно за повреди (основно преди преминаване на митнически контрол). Ако установите някакви щети, съобщете за това незабавно на информационния щанд на авиокомпанията, с която сте пътували. Повече по темата ще откриете тук

В случай че куфарът ви не е пострадал фатално, а става въпрос за петно или драскотина, вижте нашите препоръки за правилна експлоатация, поддръжка и съхранение.

Ако имате въпрос, свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас.