Какво е TSA ключалка и как се настройва

Публикувано от Kufarite на

Ако пътувате до или през САЩ, най-добре да си вземете куфар с TSA ключалка. И не само – този тип заключване на куфара ще осигури по-голяма сигурност на ценните ви вещи, накъдето и да се отправите.  Но какво точно представлява то?

Какво е TSA ключалка?

От 2002 г. насам всеки багаж на летищата в САЩ е подложен на строг контрол от Американската асоциация по безопасност на транспорта (TSA). Преценят ли длъжностните лица, куфарът ви може да бъде отворен и претърсен. За разлика от други страни като Германия или Канада няма да бъдете информирани за разследването, само ще приложат листовка към куфара ви след това. Ако служителите на TSA не получат лесен достъп до вещите ви, защото сте заключили багажа си, те имат право да счупят куфара. Няма да получите обезщетение за бравата или други щети.

Това обаче ви очаква само в случай, че куфарът ви няма TSA ключалка. Този тип специално заключване е с универсален мастър ключ, благодарение на който багажът ви може да бъде претърсен, без да се налага да споделяте с някого своя цифров код или куфарът ви да пострада. Достъп до универсалния ключ имат само избрани служители на TSA, така че няма защо да се притеснявате, че случаен човек би могъл да се сдобие с него. Службите за сигурност в други държави също не разполагат с него. Това е причината в останалата част от света багажът все още да се претърсва в присъствието на собственика.

Чудите се, дали куфарът ви е с TSA ключалка? Тя трябва да е обозначена с червен ромб и да има отвор за ключ. С TSA ключалка са моделите CrossLite на Travelite и Paradoxx на Titan, например.

Как да настроите TSA ключалка на куфар?

Моля, вземете под внимание, че това е общо ръководство за настройка и че процедурата може да варира в зависимост от типа ключалка и производител на куфара.

1. Преди да настроите заключването за първи път, се уверете, че комбинацията на трите цифри показва 0-0-0. Това е фабричната настройка.

2. Натиснете копчето за настройка с остър предмет като писалка, докато чуете ясно кликване. Имайте предви, че не всички нови TSA ключалки на Travelite например имат копче за настройка. В този случай просто трябва да преместите плъзгащия бутон (посоката е означена със стрелка на бутона) и да задържите тази позиция.

3. Въведете желаната от вас комбинация, като завъртите цифрите. Запишете си я, за да не я забравите. Бихте могли да поставите циповете на куфара в отворите на ключалката, но обикновено няма значение дали те са прикрепени към нея или свободни.

4. Сега преместете плъзгащия бутон така, че копчето за настройка да се върне назад. Ако заключването е без копче за настройка, оставете плъзгащия се бутон да се върне обратно до първоначалното му положение.

5. Успяхте – куфарът ви вече може да се отвори само с правилната комбинация от цифри, която сте задали. Ако желаете да въведете нова комбинация, просто повторете стъпките от 2 до 4.

За повече яснота разгледайте и инфографиката:

Какво е TSA ключалка и как се настройва

Какво е TSA ключалка и как се настройва

Източник: https://www.koffermarkt.com

Какво да направите, ако сте забравили комбинацията си от цифри?

1. Да пробвате всички комбинации от 0-0-0 до 9-9-9. Възможните комбинации за 1000. Ако гледате скептично на тази опция и мислите, че ще отнеме часове, може да ви успокоим – ще са ви необходими от 20 до 60 минути.

2. Да се обърнете към продавача, от когото сте закупили куфара или да се свържете с производителя на куфара.

3. Проверете дали върху някои от цифрите не се забелязва вдлъбнатина. Именно там (или вдясно, или вляво от тях) е правилната комбинация.

4. Към тази стъпка може да се насочите, ако нищо друго не помага. Прокарайте ципа с химикалка и отворете куфара. Бъдете предупредени обаче, че най-вероятно няма да може да го затворите отново.

 

Надяваме се да сме ви били полезни. Ако имате още въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *