Сигурно сте си представяли поне веднъж тази кошмарна картина, предавайки куфара си за чекиране… Вие сте последният човек край лентата за багаж на летището и осъзнавате, че вашият няма да се появи. В този момент никой не би се успокоил от факта, че повечето куфари се връщат при собствениците си в рамките на 24 часа или че по-малко от 0.005% от пътните чанти не се откриват никога. Човек просто иска да си получи своя изгубен багаж отново. Тогава…

Какво да правим при повреден, забавен или изгубен багаж

Според SITA (международна транспортна организаця, която разработва глобална технология за следене на багажа) броят на самолетните пътници в световен мащаб се е увеличил с 67% през последните 10 години. Това означава, че буквално милиарди куфари преминават през летищата всеки ден и индустрията има доста да наваксва.

На този фон информацията, че процентът щети при багажа спада всяка година, е поне малко успокояващ. Докладът на SITA от 2017 г. посочва, че за миналата година той е в рамките на 5,57 повредени или изгубени куфари на всеки хиляда – най-ниският регистриран някога. Прогнозите са тази тенденция да се запази и да продължи да се подобрява с въвеждането на нови технологии в световен мащаб.

Възможността за човешка грешка обаче е малко вероятно да изчезне, така че най-добре се запознайте с нашите съвети и препоръки по темата.

Повреден багаж

Багажът, предаден за чекиране на летището, много често е изложен на меко казано неправилна манипулация. Затова след всяко пътуване и при получаването на куфара си го проверявайте щателно за повреди (основно преди преминаване на митнически контрол). Ако установите някакви щети, съобщете за това незабавно на информационния щанд на авиокомпанията, с която сте пътували. При това изисквайте тези щети да се потвърдят писмено. Имайте предвид, че срокът за подаване на жалба до авиокомпанията при повреден багаж е до 7 дни от получаването му.

Ако нямате възможност да съобщите за проблема на летището, свържете се с авиопревозвача по телефона или пишете на мейла им при първа възможност. Отново се подсигурете, че компанията потвърждава писмено за уврежданията по багажа ви.Това се налага и по още една проста причина: при своевременно заявяване на установените щети, можете да разчитате на бързо уреждане на рекламацията. За постигането на тази цел и при изготвянето на становище или експертна оценка, респективно предложение за обезщетение, може да ви помогне и ние, ако сте закупили куфара си от нас.

Моля имайте предвид, че самите ние не можем да възстановим щети, възникнали при неправилната му манипулация от страна на трети лица на летището (извън това са валидни всички наши гаранционни условия, научете повече тук). Затова трябва да се погрижи вашият авиопревозвач.

Ако от самолетната компания преценят, че куфарът ви подлежи на ремонт, те ще го изпратят на предварително одобрен доставчик, за да се поправи. Някои може да ви позволят да използвате ремонтна услуга по ваш избор и да ви възстановят парите по-късно. Когато съобщавате за повредите по багажа си, не забравяйте да попитате агента как точно протича процесът по ремонта или обезщетението при съответната авиокомпания. Например, ако използвате външна услуга за ремонт, сигурно ще трябва да предоставите касови бележки, за да бъдете компенсирани. В други случаи авиокомпанията може да ви предложи еднократна сума, вместо да предоставя или да плаща за ремонтни услуги. Ако е така, ще бъдете компенсирани за „амортизираната стойност“ на пътната си чанта, което означава нейната стойност към днешна дата.

Забавен багаж

В случай че куфарът ви не се появи на летната за багаж след кацане, отново съобщете веднага на информационния щанд на своя авиопревозвач, устно и писмено. Ако сте сменили няколко полета с различни компании, информирайте тази, с която сте стигнали до финалната си дестинация, независимо къде предполагате, че може да е останал багажа ви.

Съветваме ви да настоявате да се състави жалба, дори ако от авиокомпанията твърдят, че куфарът ви ще пристигне със следващ полет. Преди да напуснете летището, поискайте копие от нея и телефонен номер, на който да се обадите да проверите как се развива случая. Не забравяйте да се поинтересувате как ще ви доставят куфара, когато го намерят.

Представители на някои авиопревозвачи ще ви предложат пари в брой, за да си закупите вещи от първа необходимост като тоалетни принадлежности и дрехи. Други ще ви компенсират за тези покупки по-късно. Когато съобщавате за загубения си багаж, попитайте каква е процедурата по възстановяването на пари за тези покупки. Имате право на тази компенсация, дори и багажът ви да бъде върнат по-късно.

След като пуснете жалбата си, започва търсенето на вашия багаж. Повечето авиокомпании ще го доставят в рамките на ден-два. Ако не получите известие в разумен срок, потърсете сами информация. Голяма част от превозвачите също така ще ви позволят да проследявате прогреса на вашия случай онлайн.

Изгубен багаж

В даден момент, ако куфарът ви не може да се намери, статусът му ще се промени от забавен на изгубен багаж. В най-лошия случай ще отнеме до 21 дни, преди превозвачът да признае, че не може да го открие – това е законовият срок. В този случай имате право на обезщетение, но ще трябва да пишете отново.

В документите за предявяване на иск за обезщетение ще трябва да опишете подробно съдържанието на вашия изгубен багаж и неговата стойност. От авиокомпанията най-вероятно ще поискат касови бележки или друга документация, за да потвърдят вашите думи.

Искът може да подадете в рамките на до 2 години от датата на пристигането на самолета. Щом го направите, на авиокомпанията може да й отнеме между 4 седмици до 3 месеца да ви компенсира.

Колко всъщност бихте могли да получите? По силата на Монреалската конвенция от 1999 г. пътниците могат да предявават иск за обезщетение в размер до максимум 1131 SDR (Специални права на тираж – международна безкасова валута) за изгубен багаж на човек. Стойността на SDR варира. Калкулацията се прави на дневна база от Международния валутен фонд  и обикновено сумата за обезщетение е в рамките на 1200 евро. Самолетните компании не бързат с компенсациите, така че обезщетението ще зависи от това с какви доказателства разполагате, за да докажете стойността на своя багаж.

Откраднати вещи

Да получите обезщетение за конкретен предмет, който липсва от багажа ви, е доста трудно. Причината е, че е почти невъзможно да докажете, че е бил там на първо място. Затова ви съветваме да не държите ценни вещи в чекирания багаж – като мобилен телефон, камера и бижута. Авиокомпаниите имат и клауза в условията си за превоз, която отказва отговорност за тези вещи. Точният правен статус на подобни клаузи е неопределен и би се наложило да стигнете до съд, за да получите обезщетение.

Още няколко съвета

– Ако може, избирайте директни полети. Трансферите увеличават шанса багажът ви да се изгуби по пътя.

– Подсигурете куфара си с катинар, ако няма вградена ключалка.

– Не слагайте ценности или пари в чекирания багаж.

– Носете резервни дрехи и тоалетни принадлежности в ръчния си багаж.

– Чекирайте се рано.

– Пазете бележката за чекирания си багаж – ще ви трябва, в случай че куфарът ви се загуби.

– Направете си пътническа застраховка.

– Надпишете багажа си.

– Опаковайте го така,  че да минимализирате възможността за щети.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *