7 съвета за компактно и бързо опаковане

Публикувано от Kufarite на

packing tricks

Независимо дали се отправяте на дългоочаквана ваканция или спонтанна екзурзия, едно е сигурно: предстои ви събиране на багажа. Въпросът е как да се справите с тази задача бързо и лесно, без междувременно да забравите нещо важно у дома. Със сигурност имате свои метод и начини, но нека да споделим с вас и нашия опит. По-долу изложените 7 съвета за компактно и бързо опаковане ще ви дадат насоки и идеи, които се надяваме да са ви от полза при следващото пътуване.

7 съвета за компактно и бързо опаковане
1. Направете си списък

Тази стъпка не случайно поставяме на първо място. Преди да започнете да събирате багажа, най-добре си отделете няколко минути и запишете на един лист всичко, от което ще имате нужда по време на пътуването си. При съставянето на списъка се водете най-вече от това какво наистина ще ви трябва  – така ще избегнете и риска да прекалите с багажа. Някои от вещите в списъка може да варират в зависимост от сезона, вида пътуване и предпочитанията ви, но най-общо със сигурност ще присъстват:

  • Дрехи: тениски, ризи, пуловери, панталони, рокли, поли, бельо, чорапи, обувки, шапки, връхни дрехи, колани, очила, козметика и бижута.
  • Тоалетни принаджлености, козметика и лекарства.
  • Телефон, таблет, лаптоп, книга или е-книга, слушалки, кабели, адаптори.
  • Документи: билети, паспорти, визи, потвърждение за резервация, медицински застраховки.
2. Изберете правилния куфар за пътуването си

Каква е продължителността на пътуването ви и съответно какъв размер куфар ще е най-подходящ за него? Това е другият важен въпрос, на който трябва да си отговорите.  Ако ви предстои по-дълга екскурзия, съответно ще ви трябва по-голям куфар. Но ако пътувате само за уикенда, размерът за ръчен багаж би ви свършил чудесна работа. А дали куфарът да е от мека или твърда материя, с 2 или 4 колела? Запознайте се с нашите съвети при избор на куфар и вземете най-правилното решение за себе си.

3. Навийте дрехите си

Това е сред най-ефективните трикове за компактно и бързо опаковане. Когато човек бърза, най-лесно му се струва просто да вземе дрехи и да ги сложи в куфара. Това обаче често води до загуба на пространство, намачкани дрехи и забравяне на вещи от първа необходимост. Вместо това сгънете дрехите си на две и ги навийте на стегнати рула. Този метод е по-бърз от нормалното сгъване, ще ви осигури повече място и прегледност – ще може лесно да видите какви вещи вече сте опаковали и от какво още имате нужда.

Не навивайте костюми, рокли или ризи – тях сложете в големите вътрешни отделения с цип на куфара си, ако разполага с такива. Или се снабдете с подвижен органайзер за куфар.

4. Съберете на едно място тоалетни принадлежности, козметиката и лекарствата

Сложете тоалетните си принадлежности, козметика и лекарства в тоалетна чантичка или плик, за предпочитане прозрачен. Дръжте го в банята до тръгването си. Така ще сте сигурни, че  няма да забравите нещо от първа необходимост (освен ако не забравите цялата чантичка или плик, но това е друг въпрос), както и ще имате възможност да използвате продуктите до последно. Освен това, ако пътувате със самолет и само с ръчен багаж, всички течности така или иначе трябва да са поставени в прозрачен плик, но и да не надхвърлят 100 мл на флакон. За повече подробности се запознайте с публикацията ни на тема позволени и забранени вещи за ръчния багаж в самолет и допълнително се информирайте от сайта на авиокомпанията, с която ще летите.

5. Сложете документите си в папка или плик      

На път най-важните неща са вашите официални документи – паспорт, билети, визи, потвърждение за резервация, медицински застраховки. За да сте сигурни, че всичко е на едно място и лесно достъпно, поставете всички документи в папка или плик. От съображения за безопасност ги съхранявайте винаги на достъпно, но сигурно място.

Дори ако компанията, с която пътувате, или мястото за настаняване, към което сте се отправили, изискват само цифрови копия, отпечатайте билетите или бордната си карта, както и потвърждението за резервация. Нещо винаги може да се обърка и е добре за всеки случай да сте подготвени.

6. Използвайте разумно джобовете и органайзерите на куфара си
  • Външни джобове

Качествените меки куфари се предлагат с най-разнообразни и удобни външни джобове, които ще ви помогнат с ефективното и бързо опаковане. В тях поместете документите си, за да имате бърз достъп до тях при необходимост. Както и чантичката или плика с тоалетни принадлежности, козметика и лекарства – особено, когато пътувате само с ръчен багаж със самолет и ви очакват проверки по летищата. Други предмети, които може да сложите във външните джобове, са книги – стандартни или електронни, списания, кабели за телефон, лаптоп и др.

Пример за куфар с изключително функционални характеристики по тази точка (а и не само) е CrossLITE на Travelite, който разполага с два просторни джоба на външния панел.

Моделът Capri на Travelite пък е с три удобни джоба, в които може да сложите вещите за бърз достъп по всяко време.

  • Вътрешно разпределение

Независимо каква е материята на куфара – мека или твърда, качествените багажни изделия разполагат с вътрешните органайзери, които допълнително улесняват събирането на багажа. Благодарение на вградените прегради и еластични колани може да разпределите оптимално вещите на цялото семейство, когато пътувате с един голям куфар, например. Във вътрешните джобове най-добре подредете бельо и чорапи, колани, бижута и други по-дребни предмети, а в по-големите отделения с цип – ризи, костюми или други дрехи, които желаете да предпазите от прекомерно намачкване. Останалите дрехи навийте на стегнати рула, както вече ви посъветвахме в трета точка.

Вътрешността на куфара Elbe Two на Travelite, например, се състои от две багажни камери с цип, като всяка от текстилните прегради е снабдена с допълнителни отделения  – за ризи и за дребни предмети.

Моделът Kendo на Travelite, размер S за ръчен багаж, пък разполага с подвижна вътрешна разделителна преграда и допълнително отделение с цип.

Куфарът Ceo на Titan се отличава с изключително интелигентно вътрешно разпределение с колани, разделители  и разнообразни по големина джобове.

7. Оставете си място за сувенири

Или си вземете куфар с допълнително разширение за обемист багаж. Тази функция може да се открие при голяма част от меките куфари, както и при някои модели твърди куфари на Titan и Travelite. Тя ще ви позволи да увеличите обема за опаковане, като отворите разширяемо отделение с цип. Такива са, например, представителите на меките серии куфари Capri и CrossLITE на Travelite, както и твърдите куфари Paradoxx на Titan и Vector на Travelite. Капацитетът на опаковане при тях се увеличава с до 16%, благодарение на допълнителното разширение. Вземете ли си такъв куфар, освен всичко друго, ще сте спокойни, че ще има място за ваканционните ви спомени на прибиране към дома.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *