Как да подходите с правилното почистване на багажа след път? Може ли да се заразите или да разпространите коронавирус чрез него? Рискът е малък, но това не пречи да предприемете няколко прости стъпки, за да го отстраните докрай.

Експертите на световните здравни организации все още не са съвсем наясно* колко дълго коронавирусът може да живее върху различните повърхности. Те базират предположенията си на информация, която имат от сходни вируси, и предполагат, че издържа от няколко часа до няколко дни, в зависимост от различни фактори като материя, температура и влажност на въздуха.

За да се подсигурите, почистете всяка повърхност от куфара, до която потенциално някой може да се е докоснал, с топла вода и сапун или с мокри дезинфектиращи кърпи.

Имайте предвид и че правилното почистване и съхранение на куфара ще ви гарантира, че той ще е в добра форма да ви служи отново, когато животът по света се върне към нормалния си ритъм.

Запознайте се в детайли с нашите съвети за почистване на багажа след път и използвайте времето вкъщи, за да си починете максимално.

Почистване на багажа след път
Твърди куфари

За да почистите отвън твърдите куфари (от поликарбонат, ABS или полипропилен), забършете с влажна микрофибърна кърпа, напоена с топла вода и малко мек сапун. Но не забравяйте да изплакнете добре сапуна, преди да подсушите куфара, за да не останат следи по корпуса му.

Упоритите петна третирайте с разтвор от универсален неабразивен почистващ препарат и вода, смесени според указанията на продукта. Отново изплакнете добре и подсушете.

Внимание: препаратите, които съдържат много силни химикали със сигурност ще дезинфектират добре куфара, но могат да унищожат естествения му блясък и красота.

Меки куфари

Що се отнася до меките куфари (от полиестер или полиамид), почистете ги с мека четка, напоена със сапун и малко топла вода. Използвайте четка, изработена от специални материали, която няма да остави драскотини по повърхността.

За да премахнете упорити петна, третирайте с разтвор на щадящ препарат за миене на чинии и вода или препарат за тапицерии, като разнесете от средата на замърсения участък към краищата. Гледайте да не прекалявате с течността и да мокрите излишно куфара. Най-добре също така да почистите цялата част на куфара, а не само замърсената.

След изплакване, оставете куфара да съхне на проветриво място, но не на пряка слънчева светлина. Сешоар, настроен на ниска температура, може да ускори процеса.

Други елементи

Избършете дръжките и ръбовете на куфара с влажна кърпа от микрофибър, напоена с топла вода и сапун, или дезинфекцираща мокра кърпа. Почистете праха, който се събира върху циповете, като използвате най-обикновена четка.

Проверете дали нещо не пречи на колелата на куфара ви да се движат свободно. Те натрупват доста мръсотия и прах и се нуждаят от често почистване. Отстранете от тях всякакъв чакъл, който може да ускори износването и надрасквато им. Избършете с кърпа и след това измийте със смес от вода и сапун.

Ако багажът ви няма колела, внимателно почистете дъното му. Седейки директно на пода, той със сигурност събира всякакви видове микроби.

Съхраняване на багажа у дома

Важно за дългия живот на куфара е правилното му съхранение. Да се надяваме, че няма да мине много време и свободното придвижване и пътуване ще станат отново възможни. За да е в отлична форма да ви служи тогава, куфарът трябва да се е помещавал на подходящо място, където няма опасност случайно да се повреди. Излишно е да споменаваме, че говорим за сухо място, нали? Най-добре е и да не изложен на пряка слънчева светлина.

Преди да го приберете и след като сте изпълнили всички стъпки, необходими за доброто му почистване, оставете куфара отворен за няколко часа до няколки дни на проветриво място, например на балкон. Така ще сте сигурни, че сте направили всичко, за да отстраните всякакви евентуални следи от коронавирус, както и че сте се  отървали от неприятни остатъчни миризми, ако е имало такива.

За да защитите куфара си от прах и случайно надраскване, най-добре е да го покриете в торба, кашон или в подходящ за размерите му калъф за куфар. За целта ви препоръчаме калъфите за куфар на Titan и Travelite.

*Материалът е публикуван на 19 март 2020 г.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *