С любезното съдействие на Panstube

Чудите се къде около София да отскочите за кратък излет през уикенда? Тогава настоящият пост ще ви е полезен. Тук сме събрали 15 идеи за разходка около София. Някои от тях ще ви отведат на  добре познати места, други са не толкова популярни дестинации. Нека сега да разгледаме нашите предложения за

15 идеи за разходка около София
В ПЛАНИНАТА
1. Витоша
Разстояние от София: в непосредствена близост

Най-различни са вариантите, сред които да избирате, за да се разходите из Витоша. Може например, да изкачите Черни връх – най-високата точка на планината (2290 м.). Когато покорите върха, определено си заслужава да се насладите на топла чаша чай или нещо за хапване от чайната в метеорологичната станция. Имайте предвид, че станцията не предлага настаняване и ако рачитате на лифта да ви свали до долу, последният е в 16 ч.

2. Село Лозен, планина и манастир
Разстояние от София: 18 км

Може да се изкачите в планината над селото и да посетите манастира, разположен там. Наклонът не е стръмен и е идеален за разходка около София и сред природата. Гледката също си заслужава.

3. Мальовица
Разстояние от София:   87 км

Както сигурно добре знаете, Мальовица е връх в северозападната част на Рила, извисяващ се до 2729 м. Гледката, която се открива отгоре, е зашеметяваща. Ако сте гладни, може да хапнете в хижата. При всички случаи вземете си дрехи и удобни обувки – дори през лятото времето в планината се променя много бързо.

ПИКНИК
4. Панчерево
Разстояние от София: 15 км

Язовирът напоследък е доста популярен, особено през уикендите. Достатъчно е да споменем, че се продават хот-дози и пуканки на входа откъм Герман. Но все пак е възможно да си откриете някое приятно местенце, където да си починете и да се насладите на природата.

5. Искърското дефиле
Разстояние от София: 20 км

Много са местата по дефилето, които ще ви привлекат да се отделите от града за поне един ден и да се насладите на приятна разходка около София. Гледката на сгушените планини е чудно уютна и бъдете предупредени – трудно се отделя човек от прегръдката й. Сред най-популярните дестинации по дефилето са скалите над Лакатник и манастира Седемте престола, както и Вазовата еко пътека с водопада Скакля, която свързва селата Бов и Заселе.

6. Железница
Разстояние от София: 26 км

Поляната над селото може и да е леко претъпкана през почивните дни, но това не представлява проблем, ако посетите местността през седмицата. Ако желаете, през лятото дори може да разпънете палатка и да останете за през нощта под звездното небе.

7. Пасарел
Разстояние от София: 28 км

Около селото има няколко поляни, които за подходящи за пикник – чудесно място за барбекю и да прекарете деня. Много живописен е и въженият мост на пътя между Кокаляне и Пасарел, където може да направите хубави снимки на язовир Пасарел. Буйната растителност през лятото може да ви наведе на мисли, че ненадейно сте се озовали в някоя тропическа гора.

8. Язовир Искър
Разстояние от София: 58 км

Язовирът не случайно е известен като морето на софиянци. Перфектно място, ако си падате по риболов. Ако ли пък не, може просто да се отпуснете и да събирате слънчеви лъчи.

9. Геопарк Искър-Панега
Разстояние от София: 109 км

Създаден през 2006 г., това е първият геопарк в България. Намира се на 3 км от град Луковит в Северна България. Състои се от две части – Карлуковски карстов комплекс (където се намира пещера Проходна) и ландшафтен парк „Панега“. Двате участъка са свързани с екопътека, която се вие по река Панега в продължение на 12 км. По нея са разпръснати живописни дървени мостове и места за отдих – беседки и заслони с барбекю. Едно от най-впечатляващите обекти по този маршрут е величествен меандър. В края на пътя пък е пещера Проходна, известна още като Божиите очи, заради двете огромни и еднакви по размер дупки в тавана на средната камера, които наподобяват човешки очи. Ако нямате възможност да минете по целия маршрут на екопътеката, може да го разгледате донякъде, да се върнете за колата си и да достигнете с нея пещерата.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
10. Цари Мали град
Разстояние от София: 55 км

Реставрираната древна крепост е разположена на хълма Свети Спас над село Белчин, на 15 км от град Самоков. Входната такса е 4 лева и включва изкачване на хълма към крепостта във фуникуляр (железопътна кабина), както и вход за етнографския музей. Препоръчваме посещение на Цари Мали град през пролетта или лятото – тогава ще можете напълно да се насладите на гледката от хълма. Освен това може да съчетаете разходката до крепостта с посещение на басейните в Белчин – селото е известно с минералните си извори.

11. Гигинският манастир Св. св. Козма и Дамян
Разстояние от София: 60 км

Църногорският манастир Св. св. Козма и Дамян, наричан още Гигински манастир или Черногорски, се намира над село Гигинци край Перник. Той е разположен в подножието на връх Китка (1118 м.) в планина Черна гора. Дворът на манастира е просторен и добре поддържан, с красиво раставрирани сгради. Най-впечатляваща е старата черква със своите изящни стенописи от 19-и век. Тук ще откриете и прочутото аязмо, чиято вода според легендите помага при болести на очите и нервната система.

12. Старата черква над язовир Пчелина
Разстояние от София: 62 км

От село Пчелинци, което някога се е намирало на мястото на язовир Пчелина, днес е останала само малката църква Свети Йоан Летни. Построена през 1350 г., днес тя е разположена на скала с живописна гледка над язовира. Фреските й са частично запазени и е очевидно, че са  наистина красиви. А гледката, която се открива около църквата, ще ви възнагради за това, че сте се впуснали в търсене на това прекрасно място. Работата е там, че е малко трудно да се стигне до него, ако не сте оборудвани с GPS или подготвени за много разговори с местните. За да стигнете дотук, трябва да минете през село Поцърненци и след това най-добре да следвате координатите на навигацията си.

13. Разбоишкият манастир Въведение Богородично
Разстояние от София: 68 км

Построен около 18-и век в дефилето на река Нишава в най-западната част на страната, манастирът и околностите му ще ви очароват с прекрасни гледки. За да го посетите, първо трябва да стигнете до малкото село Разбоище. Най-добре е да оставите колата си в селото, защото пътят към манастира е кофти. Разходката не е много – около километър, през планините. Пресича се железопътна линия, но не се притеснявайте – влаковете тук не са на често. Ще трябва да преминете през няколко  по-нови сгради, част от манастира, за да стигнете до скалите над река Нишава и да се качите по каменни стълби. Изкачването също не е дълго и усещането и гледката отгоре си заслужават.

14. Археологически парк Тополница в село Чавдар
Разстояние от София: 72 км

Ранно неолитно селище отпреди 7000 години е било разположено в тази местност. Сградите в археологическия парк са построени по модел на откритите останки. Ако желаете, може да отседнете в някоя от тях. В близост на разположение има и ресторант. Самото село Чавдар е с хубав парк и постегнати къщи с красиви градини.

15. Земенският манастир Св. Йоан Богослов
Разстояние от София: 80 км

Издигнат над град Земен, манастирът днес не е активен, но е много добре поддържан. Дворът е просторен и разполага с хубав ресторант. Гледката към град Земен и спокойствието на мястото си заслужават да отскочите до тук.

Търсите още информация за пътешествия? Вижте поста ни по темата как да планираме екскурзията си сами.

 


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *