Позволени и забранени вещи за ръчния багаж в самолет

Публикувано от Kufarite на

cabin luggage restrictions

Кои са тези позволени и забранени вещи за ръчния багаж в самолет? Добре известен факт е, че дните, когато човек можеше да сложи всичко в ръчния багаж, са отдавна отминали. Всяка година се добавят нови и нови забрани за пренос на борда. И когато добавите към уравнението и вариращите размери на ръчния багаж при различните авиопревозвачи, задачата по опаковането може да се превърне в наистина стресираща.

Няма страшно! Ние сме тук, за да помогнем. Оттук може да се запознаете със стандартите за размер на ръчния багаж по авиокомпании. А в настоящия пътеводител за позволени и забранени и вещи за ръчния багаж в самолет ще се опитаме да отговорим на всички въпроси по темата и да ви помогнем да подготвите багажа си по най-безопасния начин. Имайте все пак предвид, че правилата за транспортиране на ръчния багаж варират при различните авиокомпании, така че допълнително се информирайте и от сайта на превозвача, с който ще пътувате.

Позволени и забранени вещи за ръчния багаж в самолет
Течности 

Най-честият въпрос, свързан с позволени и забранени вещи за ръчния багаж, е дали може да вземете със себе си течности на борда? Отоворът е: Да, но…

В общия случай е позволено да опаковате в багажа си течности, но те трябва да се поберат в една прозрачна торба с вместимост до един литър (продават се на летищата). Всеки съд с течност не трябва да надхвърля 100 мл.

Ако течностите в ръчния багаж надхвърлят посочените по-горе граници, служителите на летището може да преценят, че са опасни и да се наложи да ги изхвърлите или да преместите в регистрирания багаж.

Козметика

За течности се приемат всички аерозоли, гелове, кремове и пасти за зъби, така че бъдете внимателни при опаковането и сложете всички контейнери, които надхвърлят 100 мл в багажа, който ще регистрирате.

Флаконите с течен фон дьо тен, спирала за мигли, лак за нокти, вода за уста също не трябва да са с обем над 100 мл и трябва да се поместят в прозрачния плик.

Ограниченията за обем до 100 мл не важат за козметични продукти като руж, и сенки. Запознайте се по-подробно с различните ограничения от таблицата по-долу:

Дезодорант, парфюмДа*
Кремове и лосиониДа*
Паста за зъби Да*
Вода за устаДа*
Четка за зъбиДа
Шампоан, балсам, сапунДа*
Спрей за косаДа*
Лак за нокти и лакочистителДа*
Фон дю тенДа*
Червило, балсам Да*
РужДа
СенкиДа
Спирала за миглиДа*
Течност за контактни лещиДа*

*За да сложите в ръчния багаж, трябва да превозвате в контейнер от 100 мл.

Остри предмети 

Когато става въпрос за остри предмети в ръчния багаж, трябва да подходите доста внимателно. Те не само че са забранени, но може и да ви създадат главоболия при проверката на летището.  Разбира се, има и изключения. Ако например планирате да се отдадете на шиене на борда, бихте могли да вземете със себе си ножица със заоблени върхове или с остриета по-малки от 6 см. Други предмети като чадъри и бастуни също са позволени. Запознайте се с пълния списък от таблицата по-долу:

Нож с острие, дълго повече от 6 смНе
Сгъваем ножНе
Самобръсначки и ножчета за бръснене в насипно състояниеНе
Самобръсначки за еднократна употребаДа
Ножици, чиито остриета не нахдвърлят 6 см Да
Ножици, чиито остриета надхвърлят 6 смНе
Ножици със заоблени върхове (от всякаква дължина)Да
НокторезачкаДа
ПинцетиДа
Тирбушон
Не
Куки за плетенеНе
Игли за шиенеДа
Чадър Да
БастунДа
Електроника

Лаптопът, пресата за коса и фотоапарата са в общия случай сред позволените предмети на борда на самолета. Зарядните устройства също са окей, но повечето авиокомпании забранавят зареждането на борда.

Мобилен телефонДа
ЛаптопДа
ТаблетДа
ФотоапаратДа
ВидеокамераДа
Зарядно за телефон, лаптоп, фотопаратДа
MP3 плейърДа
Сешоар и преса за косаДа
ЮтияДа
Електрическа самобръсначкаДа
Безжична мишкаНе
Bluetooth слушалкиНе
ПринтерНе
Играчки с дистанционно управлениеНе
Лекарства

Лекарствата с рецепта са позволени за превоз на борда, включително сиропи и лекарства в течна форма, стига да не превишават количеството от 100 мл. Ако те са необходими в по-големи количества за здравето на пътника по време на полета, транспортирането им е позволено, но е препоръчително да се информира превозвача предварително. При извършването на проверка на летището лекарствата трябва да бъдат посочени отделно от останалите вещи в ръчния багаж.

Охлаждащи гел лентиДа
Медицинско оборудванеДа
Лекарства и хапчетаДа
Сиропи и други лекарства в течна формаДа
Подкожни спринцовкиДа
ИнхалаториДа
Бутилки с кислородСвържете се с превозвача за информация
СкалпелиНе
Храна и напитки

Ако храната не е в течна форма, е позволено да я качите на борда на самолета. В останалите случаи, трябва да я поместите в контейнери от 100 мл. Но дори по отношение на твърдата храна съществуват някои ограничения. Шоколад с карамел или с пълнеж от трюфели е сред позволените храни, но също трябва да се помести в прозрачния плик с течности, които не превишават 100 мл. За всеки случай се запознайте допълнително и с правилата на конкретната авиокомпания, с която ще летите.

Торти, кекс, бисквитиДа
Шоколади, бонбони, вафлиДа
Сушени плодовеДа
Чипс, ядкиДа
Напитки, закупени от безмитния магазинДа
Напитки, които не са закупени от безмитния магазин, но са в контейнери до 100 млДа
Меки сирена и сирена в течна форма или за мазанеДа*
Буркани със сладкаДа*
СиропиДа*
МедДа*
Кисело мляко Да*
СупаДа*
СосовеДа*
Олио и зехтинДа*
ОцетДа*

*За да сложите в ръчния багаж, трябва да превозвате в контейнер от 100 мл.

Принадлежности за бебе

Течностите, които превишават 100 мл, са като цяло забранени на борда, както стана вече ясно. Но има изключения, особено ако летите с бебе или малко дете. Храната и водата за бебето или детето може да надвишава това ограничение и не е необходимо да се слага в прозрачно пликче.

Мляко - кърма, формула, краве, сояДа
ВодаДа - в бутилка
Бебешка хранаДа

Повечето авикомпании позволяват да вземете със себе си в самолета и до 2 или 3 принадлежности за бебето, без да се налага да заплащате допълнително. Сред тях са сгъваема бебешка количка, детско столче за кола и сгъваема кошара за спане.

Спортна екипировка

Като правило, ако ви се налага да летите със спортна екипировка, най-вероятно ще трябва да я регистрирате с другия си багаж. Запознайте се с изключенията от долната таблица:

Спортен парашутДа
Ски, сноуборд и хокей екипировкаНе
Сърф и уиндсърфНе
Водолазна екипировкаНе
Екипировка за бойни изкуства Не
Екипировка за ездаНе
Голф екипировкаНе
Бухалки и ракетиНе
СкейтбордНе
РолериДа
Кънки за ледНе
Топки за боулингДа
Комплект за дартсНе
Щеки за катеренеНе
Въдица, харпунНе
Огнестрелни оръжияНе
Лъкове и стрелиНе
Мечове, копияНе
ВелосипедНе
Инструменти

Както и при спортната екипировка, повечето инструменти за работа не са позвлени за качване на борда с ръчния багаж. Така че, ако сте дизиайнер, художник или дърводелец и искате да пренесете чук, пирони или боя, ще трябва да ги сложите в регистрирания багаж.

Бормашина и аксесоариНе
ОтверкиНе
БрадваНе
МачетеНе
Чук Не
ТрионНе
Професионални ножовеНе
Аерозолна бояНе
Терпентин и разредител за бояНе
Малки инструменти с остри краищаНе
Други 

Планирате къмпинг екскурзия? Палатката ще трябва да пътува с регистринаия багаж. Взривни и запалими вещества, както и химически субстанции, сред които кислородна вода, също са забранени за качване на борда с вас. Имайте превдид също така, че свещите също се приемат за течност, така че не прибирайте в ръчния багаж, ако са по-обемни.

ПалаткаНе
Туристическа бутилка с пропан-бутанНе
Бинокъл Да
Празен термосДа
Джобно фенерче Да
ЦигариДа
ЗапалкаДа*
КибритДа*
Електронна цигара с извадена батерияДа
Музикални инструментиДа**
КартиниДа**
Кухненски съдове Да
Кухненски прибори без остри върхове Да
ЦветяДа**
Фойерверки, ракети, заряНе
Киселини, основиНе

*Може да вземете със себе си една запалка и един кибрит на борда, но те трябва да са във вас, а не опаковани в ръчния багаж. Това правило варира при различните авиокомпании, така че най-добре се запознайте с правилата на конкретния превозвач, с който ще летите.

**В зависимост от размерите и дали се побира в ръчния багаж.

На път с домашни любимци

По-големите домашни любимци пътуват в товарното помещение по време на полет. Изключения се правят за кучетата водачи. Иначе по правило, ако животното се вмества в одобрена чанта за пренос, която безопасно може да се помести под самолетната седалка, няма проблем да пътува с  вас на борда.

Най-добре обаче да проверите политиката на конкретната авиокомпания относно въздушния транспорт на домашни любимци.

Надяваме се, че нашият пътеводител за позволени и забранени вещи за ръчния багаж в самолет ви е бил от полза. Запознайте се и със съветите ни при избор на куфар и с препоръките ни за правилна експлоатация, поддръжка и съхранение на куфара.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *