10 най-добри държави на 2019 г.

Публикувано от Kufarite на

Кои са 10 най-добри държави на 2019 г.? U.S. News & World Report за четвърта година дава този отговор. Годишната класация на онлайн изданието се  базира на проучване сред повече от 20 хиляди участници, проведно в партньорство с бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания. Бизнес лидери и граждани от 36 страни оценяват 80 държави по 75 показателя. Сред тях са качество на живот, икономическо влияние, образование и еко политика, наред с много други фактори. България е на 67-ма позиция в класацията – като се наблюдава спад от 56 място в сравнение с 2018 г. А сега, нека видим…

10 най-добри държави на 2019 г.

1. Швейцария

Швейцария е лидер в класацаията за трета поредна година. Според анкетираните тя превъзхожда останалите страни по редица точки, осигуряващи високо качество на живот. Централноевропейската държава е водеща по отношение на икономическа стабилност, достъп до капитал, силна правна рамка и престиж.

2. Япония

Страната на изгряващото слънце се премества с три места напред в сравнение с 2018 г.  Тя е възприемана като една от най-напредничивите държави по данни от проучването. Друг водещ показател са отличните условия за предприемачество.

3. Канада

Канада запазва мястото си в челната тройка и се класира перфектно по показатели като благоприятна бизнес среда и гражданство (оценка за това доколко една страна се грижи за различни ценности като човешки права, равенство между половете, религиозна свобода и околна среда).

4. Германия

Германия е в топ 5 на най-добрите страни като общ резултат от проучването, но и заема същата позиция по отделни показатели като най-добро образование, предприемачество, власт и влияние.

5. Великобритания

Островната държава редовно присъства в листата за най-добри страни, като също така се класира сред 5-те най-добри по показатели като предприемачество, власт и културно влияние.

6. Швеция

Швеция отново присъства в топ 10 на класацията и достига до топ 5 по показатели като най-добри държави за зелен живот, за седалище на корпорация или за отглеждане на деца.

7. Австралия

Въпреки че е на 7-мо място в общата класация, Австралия е сред топ 5 държави за седалище на корпорация, за самостоятелно пътуване и за пенсиониране.

8. САЩ

Щатите запазват 8-мата си позиция в общото класиране от 2018 г. и са сред водещите най-влиятелни държави.  По отношение на доверието в държавата – един от въпросите, които формира показателя за гражданство, се наблюдава отново значителен спад.

9. Норвегия

Скандинавската държава достига до топ 10 за първи път тази година, като освен това се класира отлично по показатели като отглеждане на деца, зелен живот и гражданство.

10. Франция

Франция отново се класира в челната десетка по общи показатели, като едновременно с това е сред 5-те най-добри държави с културно влияние и наследство.

Категории: Любопитно